Alcohol in cosmetica producten. Slecht?

Normaal kocht ik altijd de reinigings-tonic van Nivea, daar zit namelijk geen alcohol in.

Nu was deze afgelopen keer op, en dat ik er van de week was zag ik dat de prijs ook weer €2,- omhoog was gegaan. Een flesje kost nu iets meer dan 7 euro. Onder mijn normale reinigings-tonic stond die van het DA huismerk, deze kost iets meer dan 2 euro voor dezelfde hoeveelheid, 200ml. Deze heb ik toen maar meegenomen.

Thuis checkte ik pas het etiket, en zag op de 2de plaats alcohol staan. Shit. Alleen wat is er nou zo erg aan alcohol in je tonic? Ik ben op onderzoek uitgegaan wat de voor- en nadelen zijn aan een tonic met alcohol.Voor alcohol als cosmetica ingrediënt adviseren dermatologen hoeveel procent een product kan bevatten zonder schadelijk te zijn voor de huid, bij een gezichtstonic is dat tussen de 4 en 20%. Bij een normale huid gebruikt men tonic met 8 tot 15% alcoholgehalte, bij een vette huid een tonic met 15 tot 20% alcohol en bij een droge huid een tonic met 4 tot 6% alcoholgehalte.

De alcohol in cosmetica is niet dezelfde alcohol als in een wijntje, de alcohol in cosmetica is namelijk ‘ondrinkbaar’ gemaakt, hierdoor hoeft er geen accijns over de alcohol te worden betaald. De alcohol word met behulp van synthetische producten ondrinkbaar gemaakt, alleen kunnen deze producten zorgen voor een allergische reactie of irritatie van de huid.

Alcohol heeft de eigenschap dat het antibacterieel is, daarom word het graag gebruikt in deodorant en gezichtsreiniging. Het werkt ook ontvettend, dus daarom zit het vaak in gezicht reinigingsproducten.

Alcohol staat niet overal als ‘Alcohol’ op de ingrediënten lijst, ik heb een paar producten van mij erbij gepakt en gekeken wat er in zat.Dit is Puma Flowing body lotion, zoals je ziet zitten hier meerdere soorten alcohol in. De hele ingredienten lijst kon niet helemaal op de foto, dan werd de tekst onleesbaar. In deze bodylotion zitten meerdere soorten alcohol;

Propylene Glycol, Cetearyl Alcohol, Behenyl Alcohol, Phenoxyethanol, Cinnamyl Alcohol en Benzyl Alcohol. Pittig wat zoals je ziet.

Propylene Glycol: Het ontvet en droogt de huid uit. Het word snel door de huid opgenomen en het word afgeraden om producten met deze stof dagelijks te gebruiken.

Cetearyl Alcohol: Dit product maakt de huid zachter en zit vaak ik creme’s. Het kan ook worden gebruikt als emulgator, een product wat water en olie kan laten mengen. Je kunt producten met dit ingredient veilig elke dag gebruiken, het is niet schadelijk.

Behenyl Alcohol: Heeft gladmakende en huidvettende eigenschappen, het is een natuurlijk product, producten met Behenyl Alcohol kun je dus ook gewoon in je daily stash gebruiken.

Cinnamyl Alcohol: Deze is ook een geurstof, je kunt hier ook allergisch voor zijn.

Phenoxyethanol: Deze zorgt voor het geur behoud in je product, vandaar dat we hem ook terug vinden in mijn body lotion met de geur van Puma Flowing. Het heeft ook de antibacteriële eigenschap zoals de meeste type alcohol. Deze soort heeft een ontvettende werking en kan bij teveel gebruik roodheid van de huid veroorzaken. Deze stof is schadelijk in een grote hoeveelheid, in cosmetica producten mag er 1% inzitten, dan is deze niet schadelijk. Toch is het af te raden om deze dagelijks te gebruiken, maar totaal ontwijken is ook absoluut niet nodig.

Benzyl Alcohol Dit is ook en product wat gebruikt word om de geur langer te houden. Het heeft ook een ontsmettende eigenschap, en zit eigenlijk ook in je cosmetica om het langer te kunnen bewaren.^^ De reiniging die ik kocht voor 2,- bevat dus veel alcohol, het staat al op de 2de plaats! Verderop vinden we ook de Propylene Glycol. Ik denk dat ik deze reiniging dus skip.^^ Dit is een bodybutter, bij deze hebben we op de 4e plek alleen de Cetearyl Alcohol, verder niks. Zoals ik al eerder zei, deze vorm van alcohol kun je gewoon iedere dag gebruiken. Dit is dus een safe product!

Alcohol tast het natuurlijke vochtgehalte van je huid aan, het heeft een uitdrogende werking. Je zou door het gebruik van producten met alcohol een nog vettere huid kunnen krijgen, de alcohol heeft namelijk een ontvettende werking, waardoor je huid nog meer gaat produceren.

Ik kies dus liever voor een product waar iets met alcohol ergens achterin staat, hoe eerder het in de ingrediënten lijst staat, hoe meer er in het product zit.

Je kunt je eigen producten eens checken op hoeveel erin zit, natuurlijke producten zijn natuurlijk het beste, maar ook het minst lang houdbaar. Je moet zelf weten wat je gebruikt en alle cosmetica in Nederland is goedgekeurd dus heel schadelijk is het natuurlijk niet. Typ op Google gewoon de naam in, en je vind zo wat het ingrediënt precies is en hoe schadelijk het is.

Reacties (3)

 1. nina

  Ze heeft toch ook gezegt dat die alcohol safe is..

 2. Anonymous

  Cetearyl Alcohol is een zeer zachte alcohol die totaal niet voor problemen zorgt aan je huid, het is zelfs een alchol die terugvettend werkt! Op sommige schoonheidsproducten zoals bijvoorbeeld bodylotion staat soms op dat er geen alchol in zit maar in de ingredientenlijst staat wel deze alcohol, en dat komt omdat deze niet beschouwd word als een uitdrogende alcohol en je huid dus niet uitdroogd!

  Cetearyl Alcohol
  Plantaardig vetalcohol, een mix van cetyl- en stearyl alcohol. Het is een zachte alcohol.

  Cetyl alcohol
  Afkomstig van cocos- en palmolie. Deze zachte alcohol droogt de huid niet uit. Het wordt gebruikt als verzachter en om de huid te beschermen tegen vochtverlies. Het is onbeperkt houdbaar. Pas op: er wordt ook gewerkt met synthetische cetyl alcohol. Het wordt natuuridentiek vervaardigd. Tevens wordt er gewerkt met cetyl alcohol die verkregen is uit walvisvet!

  Pas wel op voor deze soorten alchol want deze drogen je huid wel (sterk) uit: alcohol (in zijn puurste vorm), alcohol denat, stearyl alcohol (iets minder uitdrogend dan alcohol denat)

 3. beautyismybreakfast

  wat ik altijd krijg is als er alcohol in zit last van me huid, niet altijd maar soms wel. Leuke post! liefs, beautyismybreakfast

Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge