Auteursrecht bloggen xSunkissed.nl

Auteursrecht en beginnen met bloggen

Hee iedereen, vandaag heb ik even een ander soort post dan normaal. Deze post is een waarschuwing voor iedereen die ooit begonnen is met bloggen. Lees verder als je wil weten waar ik het over heb.


xSunkissed bestaat inmiddels al bijna vijf en een half jaar en toen ik begon was xSunkissed echt heel anders dan nu. Op dat moment was mijn blog gewoon een hobby waar ik soms iets op plaatste. Dat waren dan voornamelijk dingen die ik leuk vond en op internet had gevonden. Soms was een blogpost alleen een foto van een outfit van iemand die ik mooi vond, dan schreef ik erbij wat ik mooi vond of leuk vond bij de outfit en dat was het.

Als ik een artikel schreef en ik had een plaatje nodig, Google was my friend! Op een dag schreef ik over de Chanel fashion show en de tijdelijke tattoo’s die de modellen droegen. Mooie kettinkjes met het Chanel logo, tijdelijk dus, maar wel mooi. En iets later las ik op een andere site dat een BN’er die Chanel tattoo in het echt had laten zetten. Ik was enthousiast, want ik vond die tattoo erg mooi en besloot dat ik hier ook over wilde schrijven op mijn blog. Dus ik plaatste een foto van de Chanel neptattoo en vond een foto van de BN’ers tattoo. Kwaliteit was een beetje matig, maargoed, je zag hoe de tattoo eruit zag en daar ging het om.

Inmiddels wat maanden later kwam ik er achter dat je beter eigen foto’s en afbeeldingen kon maken, dat gaf mijn blog ook meer persoonlijkheid. Vond ik.

Ongeveer 5 jaar later.

De afgelopen jaren verschenen er steeds betere artikelen op xSunkissed, ik maakte steeds betere foto’s. En ik gebruikte alleen mijn eigen beeld. Beeld van anderen gebruiken mag simpelweg niet zonder toestemming. Alleen… daar ver onder het stof, in een ver hoekje van het internet stonden mijn allereerste blogposts nog. Met foto’s van anderen.
Nooit. Meer. Aan. Gedacht.
Tot ik twee maanden terug een brief ontving van een jurist dat ik haar cliënt zijn foto had gebruikt, ik kon het mij niet herinneren en zocht het betreffende artikel op. Ze had gelijk. Een artikel uit augustus 2010, de foto van de tattoo.. Sowieso had ik nooit verwacht dat een foto van deze kwaliteit van een fotograaf was. Meteen heb ik het artikel offline gehaald en ben de hele dag bezig geweest om van alle jaren mijn blogposts te controleren op afbeeldingen waarvan ik niet de eigenaar was. Zelfs WeHeartIt afbeeldingen zijn gewist. Just to be sure.
Ik had de jurist terug gemaild met excuses, dat ik toen geen weet had van auteursrecht etc. en dat het artikel meteen offline was gehaald. Echter vond de jurist dat niet genoeg, ze gaf als argument dat ik naar Stichting Foto Anoniem had moeten gaan om er zo achter te komen van wie de foto was. Vrij onzinnig tegenargument aangezien ik toendertijd niet wist van auteursrecht, en dan helemaal niet wist van Stichting Foto Anoniem. Er werd een flink bedrag genoemd waar haar cliënt recht op zou hebben. Totaal buiten proportie als je keek naar de kwaliteit en nieuwswaarde van de betreffende foto, mijn blog in die periode, wie ik was (meisje van 17 met een hobby) en dat ik geen geld verdiende met mijn blog. In de tweede brief van de tegenpartij kwamen zij met een schikkingsvoorstel wat ik binnen 10 dagen moest betalen, anders lieten ze het voorkomen. De toon van de brieven is ook vrij intimiderend en ik denk dat zij op deze manier anderen bang maken en dat ze overgaan tot betalen. Maar ik vond dat nog veel geld en was niet van plan zomaar te betalen. Ik heb toen ook een jurist in de arm genomen omdat ik zelf geen idee had wat precies mijn rechten waren, iedereen kan wel een bedrag noemen en gaan dreigen met een rechtszaak.

Zij heeft ongeveer twee maanden onderhandeld en uiteindelijk is het bedrag wel naar beneden gegaan maar ik heb alsnog € 450,- moeten betalen. Wat ik nog steeds erg veel geld vind, maar dit was ongeveer een kwart van het eerste bedrag dus dat valt nog mee.

Ik vind het best treurig dat er mensen zijn die op deze manier te werk gaan. Ik begrijp het auteursrecht hoor, en ik handel er ook naar, maar ik vind dat er in deze situatie echt niet zoveel gedoe over gemaakt had moeten worden. Vandaar ook deze blogpost, om andere bloggers te waarschuwen. Ik ben vast niet de enige blogger die aan het begin van haar bloggen geen eigen foto’s gebruikte en het zou zonde zijn als jullie op deze manier geld kwijtraken. Het was namelijk geen pure pech, maar de fotograaf in kwestie is actief opzoek naar foto’s en misschien is hij niet de enige die zo te werk gaat.

En mensen gaan nu misschien gooien met cliché zinnen als ‘Dat was een dure les.‘, maar het was geen les aangezien ik al jaren wist dat dit niet mag, alleen was ik mijn beginperiode posts totaal vergeten. Ook mensen die opperen om actief opzoek te gaan naar mijn eigen foto’s op een andere site en die mensen aan te klagen, dat ga ik ook niet doen. Het is gewoon niet leuk om op die manier geld te verliezen of aan je geld te komen.

Mocht je nu meer willen weten over auteursrecht en bloggen? Omdat ik natuurlijk veel heb gelezen om te zien wat precies mijn rechten, kansen en mogelijkheden waren heb ik een paar links voor jullie.

Charlotte’s LawEerst waarschuwen bij inbreuk is niet nodig
♥ Lisanne Leeft – Gratis foto’s voor je blog

Ik hoop dat ik jullie hiermee heb geholpen!

Reacties (21)

 1. Charlotte

  Wat naar dat je dit mee hebt moeten maken. De fotograaf stond echter wel in zijn recht en heeft er niets mee van doen dat jij destijds 17 was en dat jouw blog slechts een hobby was. Het is zijn foto en hij mag bepalen wie die foto mag gebruiken en hoe die gebruikt mag worden.
  Het argument van de jurist is ook correct. Zij kan tenslotte niet weten dat jij iets nog niet wist, laat staan dat jij je nergens in verdiept hebt en maar gewoon wat bent gaan doen.

  Goed dat je ook de weheartit foto’s hebt verwijderd. Ook die foto’s, net als foto’s van pinterest, Facebook, twitter en Instagram, mag je niet zomaar zonder toestemming van de maker gebruiken.

  Misschien is Wetboek voor Bloggers wel een aanrader voor je. Daar staat alle informatie keurig op een rijtje met veel tips hierover.
  Charlotte recently posted…Help! Ik krijg een factuur wegens schending auteursrecht

  1. Nadia

   Dankjewel voor je lange reactie. Ik heb uiteindelijk ook betaald, omdat ik wist dat het nou eenmaal zo werkt. Maar als je de foto ziet denk je vast hetzelfde als dat ik erover denk.

 2. Infinity

  Wat een heftig verhaal! Ik ga nu toch twee keer nadenken voor ik nog eens een foto gebruik die ik niet gemaakt heb! Bedankt voor het waarschuwen!
  Infinity recently posted…Html cursus || Scroll to the top & social media buttons

  1. Nadia

   Daarom wilde ik het ook delen, sommigen staan er gewoon niet zo bij stil.

 3. Maya

  Wow! Heftig… goed dat je ons waarschuwd!
  Maya recently posted…EOS lipbalms

 4. Moniek

  Jeetje, wat heftig! En wat een bedrag alsnog! Super nare mensen zeg, dat ze daar een probleem van maken… Wauw! Goed dat je dit deelt.
  Moniek recently posted…INSPIRATIE: CHOKERS

 5. Dascha

  Jeetje wat heftig! Ik gebruik gelukkig bijna geen foto’s van anderen. Op Instagram wel, maar dat zie je dan door de hashtag #inspiration of #weheartit! :-)

  xoxo
  Dascha
  Dascha recently posted…Marc Jacobs sweater

  1. Nadia

   Maar ‘bijna geen’ zijn nog steeds foto’s van anderen, dus ik zou er echt goed mee oppassen.
   Nadia recently posted…Auteursrecht en beginnen met bloggen

 6. Bianca

  Ik had het toen gelezen en ik vroeg me al af hoe het was afgelopen. Pfff wat heb je alsnog veel moeten betalen zeg :s Voor een flutfoto van jaaaren terug. Ik vind dat hele auteursrechtgedoe ook veel te ver gaan. Iedere twaalfjarige kan een blog beginnen, foto’s van google gebruiken en daar jaren later dik voor moeten betalen, dat kan toch niet zomaar :s Oké je hebt als blogger een verantwoordelijkheid ivm bronvermelding enzovoort maar je moet ook weten als je foto’s op internet zet dat de kans wel eens bestaat dat ze gedownload en gebruikt zullen worden.

  1. Nadia

   Ja erg he.. Daarom heb ik dit ook geschreven, ik ben echt de enige niet.
   Nadia recently posted…Auteursrecht en beginnen met bloggen

 7. july

  Gatverdamme, misselijk makend zulke mensen. Vind het zo zielig om ZO je geld maar binnen te halen. Blijkbaar had ie t nodig aangezien zn fotos zo slecht waren dat ze geen geld op leverden :,)
  Heel naar voor je, thanks voor de waarschuwing meis x
  july recently posted…Video: Random Beauty Favourites #2

  1. Nadia

   Ja ik vind het ook sneu… ook voor mezelf dat ik zoveel geld kwijt ben om niks.
   Nadia recently posted…Auteursrecht en beginnen met bloggen

 8. Maaike

  Oh jemig, ik dacht altijd dat bronnen onder je foto zetten voldoende was! Ik heb ook auteursrecht op school nu, voor mijn opleiding moeten we dat weten. Maar ik weet wel dat er zoiets bestaat als een zoekmachine voor jou foto, om te kijken of deze op andere plekken op internet ook neergezet zijn zonder toestemming. Ik denk dat de fotograaf van die foto dat ook gedaan heeft! Hier hoef je namelijk niet actief naar te zoeken. Maar dat wou ik even vertellen als een mededeling ;p Ik vind dit best wel heftig eigenlijk! Dat je ook zoveel moest betalen, jemig.
  Maaike recently posted…PLOG: Een middagje shoppen in Zwolle

  1. Nadia

   Ja dat klopt, Google Imagesearch heet het. Maar op de site van de fotograaf in mijn kwestie staat dat ze er actief naar zoeken. Het is daarom ook een vreemd geval dat deze foto al zo oud is en ze er nu opeens mee komen. Daar heb ik dus ook mijn bedenkingen over, maar dat is niet aan te tonen..
   Nadia recently posted…Auteursrecht en beginnen met bloggen

 9. (Red) Sonja

  Ah wow, wat balen! En wat goed dat je er een artikel over schrijft! Ik gebruik ook nooit foto’s van anderen en zet er anders altijd een bron bij. In het begin heb ik dat wellicht niet gedaan. Goeie tip van je om dat nog even na te kijken! Ga ik z.s.m. doen! Helaas heb ik nu ook gedoe met zoiets. Niet auteursrecht maar merkenrecht. Ik kan er alleen nu verder nog niks over zeggen, omdat het nog loopt, maar binnenkort verschijnt er ook een artikel over op mijn blog. Ook best balen in ieder geval!
  (Red) Sonja recently posted…Video | My New York City Trip in 1 Minute

  1. Nadia

   Een bronvermelding zonder toestemming is niet voldoende. Al zal H&M bijv. geen probleem maken als jij een collage van hun kleding maakt, maar verder durf ik het niet aan. Ook WeHeartIt niet. Ik hoop dat het bij jou mee gaat vallen, laat je mij even weten als je artikel online staat? Wil het graag lezen. En inderdaad slim dat je het even afwacht tot het afgerond is, dat heb ik ook bewust gedaan.
   Nadia recently posted…Auteursrecht en beginnen met bloggen

 10. Manon

  Ik zet er vaak een bron bij , maar ik doe dit helemaal niet vaak, gebruik meestal mijn eigen fotos !
  Manon recently posted…De producten van Tropika Skincare + winactie ☆

  1. Nadia

   Officieel is dat ook niet genoeg, iemand moet echt toestemming geven om je vrij te waren van dit soort dingen.
   Nadia recently posted…Auteursrecht en beginnen met bloggen

 11. Anniek

  Heel erg bedankt voor deze waarschuwing! Ik gebruik altijd eigen foto’s, en als ik eens (zelden) een foto van een ander gebruik zet ik de bron erbij. Maar ja, vroeger, toen ik als 12-13 jarig meisje begon had ik ook nog nergens weet van. Ik ga binnenkort zeker even kijken tussen mijn oude artikelen, dankjewel!
  Anniek recently posted…Weird things about me

  1. Nadia

   Graag gedaan. En de meeste bloggers weten het inderdaad, maar net zoals ik had gaat het aan het begin van je blog heel anders. Je staat niet zo stil bij de regels die eraan vast zitten.
   Nadia recently posted…Auteursrecht en beginnen met bloggen

Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge