Gratis producten blog xSunkissed

Bloggen voor gratis producten

Soms praat ik wel eens met mensen over mijn blog. Oke, eigenlijk best wel vaak. xSunkissed is namelijk een groot deel in mijn leven, dat klinkt misschien wat drastisch, maar in de jaren dat ik blog ben ik gewoon erg veel tijd hieraan kwijt. Waar ik zelf totaaaal geen problemen mee heb, maar ik kom soms mensen tegen die alleen de gratis producten ‘zien’. Eigenlijk wil ik deze post maken als eye-opener voor deze mensen.

Om te beginnen is het niet zo dat je een blog begint en de volgende dag een PostNL busje stopt die een aantal dozen voor je uitlaadt. Nee. Bloggen doe je omdat je het leuk vind om te schrijven en omdat je een connectie met je onderwerp hebt. Ik begon met schrijven over mijn eigen spullen, die ik zelf gekocht had of toevallig voor mijn verjaardag had gekregen. Na een tijdje kreeg ik een doosje met producten en ik ging dansend door de kamer. Deze producten waren van Essence en Catrice, een budgetmerk. Maar ik vond het ontzettend tof dat ik ze mocht uitproberen. Zij waren de eerst die mij benaderd hadden voor mijn adres om producten te sturen.

Na een tijdje had ik contacten opgebouwd met meerdere PR bureaus en merken, de meeste hebben mij gevonden, ik ben dus niet naar iedereen gaan mailen van ‘Hallo ik ben Nadia, ik blog en ik wil spullen om te reviewen.’ Een fout die beginnende bloggers nu vaak maken, omdat hun doel ‘gratis spullen’ is.

Oke, inmiddels zijn we een hele poos verder en ik kan zeggen dat ik in de week meerdere producten ontvang. Deze laat ik allemaal in een bepaalde hoek van mijn kamer staan tot vrijdagmiddag, dan ga ik al deze producten fotograferen. Soms ook wel eens een andere dag, maar ik spaar meestal een paar producten op en fotografeer dat in een keer achter elkaar.
Dit kost natuurlijk tijd, ik gebruik soms een product studio voor mijn foto’s. Deze moet ik dus opzetten, de lampen goed instellen en dan foto’s maken. Als ik die niet gebruik moet ik een andere setting maken, proef-foto’s maken en eventueel dingen aanpassen aan de setting. Het gebeurd ook wel eens dat ik totaal niet tevreden ben met de uiteindelijke look, of het licht, dan leg ik het product weer in de hoek en gaat hij weer mee in de volgende fotografie sessie. Eerder schreef ik daar dit artikel over:  Foto settings voor mooie foto’s
Als ik alles op de foto heb gezet zet ik deze op de computer in mijn speciale ‘Review-map‘, als ik dan artikelen ga schrijven kan ik de foto’s er zo uit pikken. Ik bewerk nog niks aan de foto’s, zet ze gewoon allemaal in de map en zoek de foto’s pas uit als ik het artikel aan het maken ben. Dan weet ik namelijk precies welke ik wil gebruiken, welke het best in de tekst passen.

xSunkissed Blistex Happy Lips

We weten allemaal wel dat niet alle foto’s meteen lukken, soms moet je net het contrast wat aanpassen, een stukje van de foto croppen/bijsnijden, een dingetje in de achtergrond wegwerken etc.
Op mijn zelf gemaakte foto’s komt onderin xSunkissed.nl te staan, dit moet ik er ook handmatig opzetten bij iedere foto. Ook verklein in de foto’s naar de maat die ik gebruik voor mijn blog. Dan maak ik als laatste een header afbeelding met een tekst erover. Ik bewerk al mijn foto’s in Photoshop CS6.

Producten hebben beloftes. Een mascara die 4x meer lengte geeft, 23x meer krul en weet ik het. Ik test dat, krijg ik echt 4x meer lengte en 15x meer volume? Of eindig ik met klonterige spinnenpoten als wimpers? Ik spring onder de douche met een waterproof mascara om te zien hoe waterproof hij is.
En nagellak, droogt het snel, hoeveel laagjes heeft het nodig, hoe is de finish? Natuurlijk willen jullie hier foto’s van zien. Iedere lak beland dus werkelijk op mijn nagels voor een swatchfoto.
Een artikel waarin ik meerdere lakjes laat zien heeft een hele tijd geduurd. Lakken, drogen, extra laagje – foto maken – afhalen en hetzelfde met de volgende lak.

Dit soort producten kun je in een paar uur testen, maar huidproducten duren langer, je huid heeft een 28 dagen cyclus. Veranderingen kun je dus pas zien na die tijd.

Ook word ik uitgenodigd voor events, shows en presentaties. Heel erg leuk natuurlijk, maar het kost tijd. Soms ben je laat thuis en moet je de volgende dag weer ergens zijn om 8 uur ‘s ochtends. Dat is soms een beetje vermoeiend, maar ik heb het ervoor over, de events zijn vaak erg leuk en het is ook leuk om meiden te zien met dezelfde passie als jij. Ik ga trouwens niet naar alles waar ik voor word uitgenodigd, ik kijk echt of ik er iets aan heb en of het niet veel te ver weg is. Een uitnodiging voor de Porna Awards is nou niet echt iets waar ik op mijn blog over zou schrijven, de lancering van een nieuwe make-up collectie bijvoorbeeld weer wel.

Max factor blushes xSunkissed

Dan komt nog het schrijven van het daadwerkelijke artikel. Als ik informatie mis of graag een bepaalde afbeelding wil (bv. kleurenkaart) moet ik die nog aanvragen bij het merk of het bureau.
Doordeweeks lees ik elke dag alle de mailtjes die ik ontvang, en reageer meestal direct op degene waar dat nodig is.
Bij sommige artikelen moet ik zelf wat research doen, als ergens staat dat dit product zo speciaal is door Ingrediënt X, en ik geen idee heb wat dat Ingrediënt X is en wat het doet ga ik het zelf uitzoeken. Wat ik niet weet, weet een lezer/gewone consument meestal ook niet.
Een tekst schrijven vind ik leuk en het kost mij ook niet heel veel moeite. Bij producten die ik heb gebruikt of getest staan mijn bevindingen al in mijn notitieboek, eentje die ik alleen hiervoor gebruik.
Als ik een geur bv. ook aan anderen laat ruiken, schrijf ik hierin op wat zij hiervan vonden. Zo kan ik het later allemaal terug lezen en vergeet of vervorm ik niks.

Ik lees mijn teksten heel vaak na, ik bekijk ze of ze makkelijk weglezen, of er geen spelfouten inzitten, of de foto’s en afbeeldingen op de juiste plaats in de tekst staan, of de prijzen kloppen, of de titel klopt. Echt alles word check, check, dubbelcheck gedaan.

Toen ik nog naar school ging schreef ik de meeste artikelen in het weekend vooruit, nu ik ben afgestudeerd is het heel verschillend. Soms zit ik er overdag dag eraan te werken, soms elke dag een beetje en andere keren ben ik tot laat in de avond druk bezig met mijn blog. Het is gewoon als je eenmaal lekker bezig bent het moeilijk is om te stoppen haha. Mede bloggers zullen dat wel herkennen!

Tinkerbell hoesje xSunkissed

Alles wat ik in dit artikel vertel vind ik ontzettend leuk om te doen. Ik geniet ervan om een product mooi op de foto te zetten, om dingen uit te proberen, en mijn bevindingen uiteindelijk om te zetten naar een stuk tekst wat informatief is, maar ook leuk weg leest. En ik begrijp dat er inmiddels een stuk meer bloggers zijn dan toen ik 6 jaar terug begon, maar ik hoop dat de meiden die een blog beginnen, ook beginnen omdat ze het net zo leuk vinden als dat ik alles vind. En niet omdat ze ‘gratis’ producten willen, want met die motivatie hou je het niet vol. het is een super leuke bijkomstigheid, maar bloggen is the whole package.

Dit bericht had ik al een hele tijd terug getypt maar nooit geplaatst. Nu ik steeds meer medebloggers hoor over dezelfde ervaring als mij, dat mensen vooral de gratis producten zien, besloot ik om dit artikel toch online te zetten.

 

Reacties (14)

 1. Justine

  Pff.. ik snap dat ook echt niet. Hoe kun je bloggen als je het niet doet omdat je het leuk vind, maa voor de producten? Ik bedoel.. bloggen kost zoveel tijd en moeite, als je dat niet leuk vind waarom zou je dan uberhaupt beginnen. voordat je een pakketje krijgt, moet je toch wat hebben opgebouwd.. Anyway, dat was even mijn ‘hard op denken dingetje” ik wilde vooral even zeggen dat je het mooi hebt verwoord en dat ik het met je eens ben. Goed artikel! 😀
  Justine recently posted…Lente winactie – maart 2015

 2. Jennifer

  Leuk om te lezen! Ik vind het jammer dat veel mensen tegenwoordig alleen bloggen om gratis producten :(
  Jennifer recently posted…Mijn baantjes

 3. Lotte

  Goed verwoord! Ik merk aan mezelf de laatste tijd dat ik me heel erg irriteer aan zulke opmerkingen of blogs waar uit blijkt dat ze het voor producten doen. Laatst in een discussie liet ik ook mijn mening weten en toen was ik jaloers dat hun wel spullen krijgen. Echt wtf? Ik krijg ook spullen maar van bedrijven die mij vinden en niet omdat ik bij hun aan het bedelen ben. Ik denk dat wij nog net een andere generatie bloggers zijn die echt alles over hebben voor onze blog al moeten we er honderden euro’s instoppen.

  Ik weet nog hoe trots ik was op mijn eerste gekregen product haha <3 ze verklaarde me voor gek hier in huis :p

  X
  Lotte recently posted…Inglot | Spring Shoplog

 4. Fabiënne

  Fijn artikel! Je moet nooit beginnen met bloggen om de gratis producten. Ik vond het onwijs tof toen ik mijn eerste perspakketje ontving, maar het is inderdaad niet zo dat je zomaar de producten krijgt. Je hebt er hard voor gewerkt en een reputatie opgebouwd!
  Fabiënne recently posted…The Boyfriend Tag

  1. Nadia

   Bedankt! Leuk dat je een reactie achterlaat.
   Nadia recently posted…Bloggen voor gratis producten

 5. Marianne

  Laatst vertelde ik iemand dat ik ook sinds een paar weken een blog heb en die zei ook gelijk o dan heb je vast alles gratis gehad.
  Ik stond daar echt even perplex van, ik koop alles zelf em sta nergens ingeschreven.
  Als ik iets review dan stuur ik het des betreffende bedrijf wel even een linkje en daar mogen ze dan mee doen wat ze willen.
  Meestal krijg ik dan wel een leuke reactie terug en delen ze het via social media en dat zie ik dan weer als een soort van reclame voor mijn blogje.
  Ik sta nog nergens ingeschreven bij een pr bureau ofzo en dat komt ooit als het groot mocht worden vanzelf wel.
  Het gaat mij puur om het plezier dat ik van het bloggen heb.

  1. Nadia

   En dat is ook het beste! Je gaat ook niet voetballen om een beker te winnen als je voetbal helemaal niet leuk vind hahaha
   Nadia recently posted…Bloggen voor gratis producten

 6. mariëlle

  Heel goed artikel, er wordt vaak zo gedacht. Ze denken dan echter niet aan hoeveel tijd we er in steken en wat er allemaal bij komt kijken. Dat heb jij nu heel duidelijk laten zien :) Ik vind het echt ge-wel-dig om te bloggen, vandaag blog ik precies een jaar!
  mariëlle recently posted…Review Eyeslipsface bb cream

 7. Floortje

  Ik ben een net beginnende blogger maar de gratis spullen zijn wel het laatste reden waarom ik het doe. Niet dat ik ze nu al krijg, maar ik waardeer producten eigenlijk meer als ik ze met mijn eigen, zelfverdiende geld koop. Je geeft wel erg goede tips! Die kan ik zeker als beginneling goed gebruiken. Leuk om te lezen :)
  Floortje recently posted…My *Current* All Time Favourite Music Artists #1

  1. Nadia

   Graag gedaan, bedankt voor je reactie!
   Nadia recently posted…Bloggen voor gratis producten

 8. Manon

  Heel leuk artikel om te lezen, ik koop altijd nog producten om te reviewen op mijn blog. Ik krijg ook weleens wat opgestuurd, heel leuk maar daar doe ik het zeker niet voor en heel veel mensen denken ook altijd dat je alles maar zomaar opgestuurd krigt
  Manon recently posted…Victoria Secret Fragrance Mists Love Spell & Amber Romance

  1. Nadia

   Bedankt! Ja, stel je voor dat ze iedereen met een blog vanaf dag 1 producten moeten sturen haha, gaan ze failliet!
   Nadia recently posted…Bloggen voor gratis producten

 9. Kirsten

  Wat heb je er een fijn artikel van gemaakt Nadia. Ik kan me ook nog goed herinneren dat ik naar de winkel ging om een Essence lakje te kopen ter review. Goeie oude tijd. Ik kan er ook echt van genieten als mijn foto’s goed lukken en als ik een artikel plaats waar ik trots op ben. Ik blog omdat ik het super leuk vind en tja dat je dan soms iets opgestuurd krijgt is natuurlijk mooi meegenomen maar geen doel. Ik had überhaupt niet verwacht dat het zou kunnen toen ik begon met bloggen.
  Kirsten recently posted…Lucardi initial ketting

  1. Nadia

   Dankjewel, leuk data je ook zo een lange reactie neerzet! En inderdaad, zo is het maar net :)
   Nadia recently posted…Bloggen voor gratis producten

Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge