Blogtips #1 – Beginnen met een blog

Regelmatig krijg ik vragen in het echt of via de mail over mijn blog. Of over het bloggen in het algemeen. Het leek mij handig om hier een soort uitleg artikelen over te maken. Vandaag begin ik met het begin –> een blog starten en een artikel schrijven!


Je hebt de keuze gemaakt, je wilt ook een eigen plekje op het web! Je hebt dan de keuze uit verschillende opties. Je kunt natuurlijk meteen een professionele site laten bouwen en alles, maar dat kost geld en misschien is dat bloggen toch niet zo jouw ding. Dan is dat zonde natuurlijk. Dus je begint gewoon lekker met een gratis blogruimte. Je kunt dan ook verschillende dingen kiezen maar Blogger en WordPress zijn de bekendste. Ik heb zelf Blogger, dus alles zal ik aan de hand van Blogger uitleggen.

Je blog moet natuurlijk een naam hebben, je kunt jouw eigen naam gebruiken, je bijnaam of een woord wat aansluit op de inhoud van jouw blog. Ik heb gekozen voor xSunkissed omdat ik dat leuk vond klinken. Andere namen waren al bezet, vandaar de ‘x’ die ervoor staat. Probeer namen als ‘BeautyNadiaaaaaaaa01’ te vermijden. Stel je blogje loopt straks lekker, en iemand vraagt naar de link ‘Ja mijn site is BeautyNadia01 met 8x A op het eind en dan 01.’ Niet echt handig!

Oke, goed, je hebt nu een naam bedacht, dus nu kun je een account bij Blogger gaan aanmaken. Dit gaat allemaal heel simpel en wijst voor zich.
Daarna wil je natuurlijk een leuke lay-out. Bij Blogger hoef je geen verstand te hebben van HTML, je kunt gewoon lekker dingen uitproberen in hun lay-out maker. Later kun je wel met HTML aan de gang.

Klik in het Dashbord op Sjabloon en daarna op Aanpassen. Dan opent er een venster waarin je van alles kunt ontwerpen. Dus neem er lekker de tijd voor en ontwerp de perfecte lay-out!

Klaar met de lay-out? Klik dan op Toepassen op blog. Dan is het tijd om te bedenken waar je over gaat schrijven, hoe vaak je gaat schrijven en wie je doelgroep is. Daar pas je namelijk je taalgebruik op aan. Ik schrijf een beetje op de manier waarop ik iets zou vertellen, en het zijn voornamelijk vrouwen onderwerpen. Wil ik voor zakelijke mannen van 40 schrijven, dan doe ik toch iets verkeerd!

De bezoekers komen niet elke dag kijken naar je mooie lay-out, dus er moet iets op komen te staan. Begin met schrijven! Dit kan over van alles gaan. Ik begon met het reviewen van dingen die ik al had en zocht op internet naar nieuwe lookbooks van merken.

Vergeet niet, dat als je plaatjes van anderen gebruikt je hier vaak toestemming voor moet hebben. Het is ook zo netjes om er een bronvermelding bij te zetten.

Klik in het Dashboard op Nieuw Bericht en je kunt beginnen met schrijven.

1,2 en 3 werken hetzelfde als in Word, selecteer een stukje tekst en klik op het gewenste effect. eentweedrie
4 kun je gebruiken om een link in je artikel te zetten
5 gebruik je om een afbeelding in je artikel te zetten

6 gebruik je voor een quote vak zoals deze.

 • 1) Hiermee publiceer je het artikel, dan staat het echt online.
 • 2) Hiermee sla je het artikel op en kun je er later mee verder, hij staat nu als concept.
 • 3) Hiermee zie je een voorbeeld van hoe jouw artikel er in de lay-out uitziet.
 • 4) Typ hier de labels voor je artikel. Bv. Haar, Review, DIY, Filmpje.

Dit zijn wel echt de basic’s denk ik.
In de volgende Blogtips zal ik uitleg geven over bepaalde html snelcodes en widget toevoegen aan je blog. Als jullie graag iets willen weten kun je mij dat natuurlijk laten weten!

Liefs Nadia xoxo

ps. per december 2013 ben ik overgestapt naar WordPress, hier heb je veel meer mogelijkheden.

Reacties (6)

 1. Jhemyla | beautyenfashion.com

  Wat een handig artikel voor beginners zeg!

 2. Anonymous

  Goed artikel! Duidelijk uitgelegd!

 3. Amy

  Handige tips voor mensen die willen beginnen!

 4. beautyforgirls

  Dit is een heel handig artikel voor beginners.
  Liefs, xxxx

 5. TheWies

  handig artikel! Zelf draait mijn blog op wordpress.
  Liefs,
  Wies

Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge