Geen werk xSunkissed

Geen werk = geen zelfvertrouwen?

Ik weet nog dat ik niet kon wachten op mijn diploma te halen en aan het werk te gaan in de branche waar mijn passie ligt. Schrijven voor een (online) redactie of werken op een PR bureau. Toen ik mijn diploma in juli in ontvangst nam had ik grootse plannen en nu ging het allemaal gebeuren. ‘Het grote mensen-leven’ van werken en uit huis werd nu echt! Maar nee.. er gebeurde niks..


En dat lag niet aan het feit dat ik niks kan, of het feit dat ik geen brieven verstuurde of dat ik de hele dag op de bank zat en hoopte dat er een postduif langs zou vliegen met een briefje dat ik ergens een baan had, want dat deed ik niet. Ik heb veel brieven ingeleverd en mailtjes verstuurd, uuuuuren breng ik zoekend door op vacature sites. Ik heb met mensen gepraat of zij nog iets wisten en rondjes door de stad gelopen om in winkels te vragen of zij nog mensen nodig hadden. Waar dat het geval was, had ik een sollicitatie formulier ingeleverd. Niks meer van gehoord helaas.
Nu denk je misschien ‘In een winkel is toch niet de passie die je net noemde?‘ Nee dat klopt, maar als er in mijn branche blijkbaar geen werk voor mij is, ga ik wat anders proberen!

En omdat ik zo ontzettend veel vacatures zie, zie ik ook allemaal dingen die mij opvallen. ‘Geen 9 tot 5 mentaliteit‘ staat er bijvoorbeeld bijna standaard in. ‘Duizendpoot van …‘ als ik een duizendpoot was, jongens, de banen voor het oprapen.

Maar tot mijn teleurstelling word er ook heel veel ervaring gevraagd:
– Minimaal 5 jaar werkervaring waarvan 3 bij de tv
– Minimaal 8 jaar ervaring met … en Social Media (was dat er 8 jaar terug dan al in deze vorm?)
– Minimaal 5 jaar ervaring in deze branche

Ik ben 23 en heb een opleiding gedaan, dus nee, die jaren ervaring heb ik simpelweg niet. En ik kan ook geen ‘startersfuncties’ vinden in mijn branche.

Als iemand mij vraagt of ik Engels spreek zeg ik ‘Ja’, maar als er in een vacature staat dat je goed Engels moet spreken en schrijven ga ik toch twijfelen aan mezelf. Kán ik wel echt goed Engels?  En alle afwijzingen om redenen waar ik eigenlijk niet aan kan doen werken ook niet echt mee aan je zelfvertrouwen..

Ik vind het ook steeds vervelender worden dat ik geen baan heb. Nu had ik dus echt geen idee dat het hebben van geen werk zoveel invloed had op je zelfbeeld. Zo kan ik wel zeggen dat ik er best ongelukkig van wordt, omdat ik mij echt wel inzet om aan het werk te komen maar het simpelweg niet lukt. En moet je nagaan, ik ben het pas sinds juli. Ik heb in de tussentijd wel een paar weken een tijdelijke baan gehad. Maar er zijn ook mensen die al een jaar of langer werkeloos zijn.. Ik ben iemand die graag regelmaat in het leven heeft. Dus dat ik op die en die dag werk, dat ik op die en die dag mijn dingen kan plannen. Nu is alles open, alles kan wanneer ik dat wil en wanneer ik daar zin in heb. Ik ben daar toch wat minder goed in. Toen ik nog naar school ging was ik druk voor school, maar ik plande mijn vrije tijd ook altijd vol met dingen voor bijvoorbeeld mijn blog. Ook omdat ik wist ‘Dat is het enige moment dat ik dit kan doen, dus ik moet het nu echt doen.‘ En dan deed ik het ook echt.

Ik ben blij dat ik nog iets aan inkomsten uit mijn blog haal, maar dat is niet voldoende om uit huis te gaan. Misschien moet ik mij maar gaan verdiepen in lassen of andere technische dingen, want de vacatures voor die functies vliegen mij om de oren. Hahaha

Dus nu vraag ik gewoon jullie hulp ♥  Weten jullie nog bedrijven met een vacature die bij mij past? Of hebben jullie nog tips? 1000 maal dank!

Reacties (22)

 1. Jennifer

  Heel erg herkenbaar helaas :( Ik ben al bijna 2 jaar fulltime opzoek naar werk, maar zelfde probleem.. niet genoeg ervaring. Heel erg frustrerend, maar eens hebben we geluk :)
  Jennifer recently posted…Ik nam een kijkje in de sportschool

  1. Nadia

   Ja daar geloof ik ook in!

 2. Beautydagboek

  Balen dat het niet lukt om werk te vinden in je branche! Je moet er vooral niet onzeker van worden, want het ligt echt niet aan jou. In deze tijd is het gewoon moeilijk om aan werk te komen. Ik hoop dat er gauw iets leuks voorbij komt!
  Beautydagboek recently posted…Wat ik deed toen ik niet aan het bloggen was

 3. Renee

  Hoi Nadia,

  Ik heb ook inderdaad me diploma behaald. Werk nu in een winkel omdat er niks in mijn branche helaas te vinden is. Het zijn weinig uurtjes maar zoals je zegt is het beter iets dan niets.
  Succes

  xxx

  1. Nadia

   Ja jammer is dat he! Maar iig heb je nog die paar uurtjes, hopelijk vind jij ook snel iets.

 4. Nathalie

  Ik kan niet zeggen dat ik hier last van heb gehad: ik had 2 maanden na mijn slagen een baan bij fonQ, maar ik snap wel wat je bedoeld. Het is niet in je branche, maar bij mij zoeken ze op de klantenservice nog iemand. Wel Duits/Nederlands en in Utrecht, kijk maar even op fonQ.nl.
  Nathalie recently posted…‘Wanneer je altijd de waarheid spreekt, hoef je nooit te zweren’

  1. Nadia

   Kijk, dat is fijn! Helaas moet ik nog even doorzetten, bedankt voor de tip, maar Utrecht is te ver en ik spreek amper Duits haha.
   Nadia recently posted…Geen werk = geen zelfvertrouwen?

   1. Nathalie

    Jammer! Als het echt nodig is kan je natuurlijk altijd een open sollicitatie sturen :) Mocht ik een keer iets tegenkomen, laat ik het wel even weten (maar dan wel dichterbij)!
    Nathalie recently posted…Visionboard 2015

 5. Petra

  Het is heel herkenbaar wat je hier beschrijft,zeker het zelfvertrouwen waar je het over hebt, daar is het niet goed voor…Wel weet ik dat je het je niet te persoonlijk aan moet trekken, het ligt niet aan jou persoonlijk,…….. er is gewoon echt heel weinig werk en teveel mensen …en in zulke situaties kunnen ze heel erg veel vragen van mensen..Het is een prima zaak dat je vrijwilligerswerk doet en wel om een aantal redenen…een ervan is je sociale contacten, maar ook een ritme behouden is een andere…het klinkt als een cliche, ik weet het,…maar het komt echt op je pad…
  Petra recently posted…Haar: Kammen en borstel…Tips & wetenswaardigheidjes…

  1. Nadia

   Dankjewel voor je reactie. Ik probeer het niet persoonlijk te zien, maar onbewust doet het toch iets. Gelukkig voel ik mij welgoed en nuttig met mijn vrijwilligerswerk!
   Nadia recently posted…Geen werk = geen zelfvertrouwen?

 6. vintageandbeauty

  Ik zit in hetzelfde schuitje vrees ik. Na ziekte is het lastig -vooral Door de bezuinigingen en hierdoor veranderde functie – werk te vinden dat ik fysiek volhoud. Mijn tip is ; Ga vrijwilligers werk doen of zoek een stage plek. Je laat hiermee aan toekomstige werkgevers zien dat je niet stil blijft zitten en je doet ervaring op.
  vintageandbeauty recently posted…De ontwikkeling van mijn looks in 2014

  1. Nadia

   Ik doe inderdaad al vrijwiliggerswerk, maar niet in de branche waar ik een baan zoek.
   Nadia recently posted…Geen werk = geen zelfvertrouwen?

 7. Manon

  Als ik iets weet dan laat ik je het zeker weten en ik kan wel weten hoe frustrerend het is bij mij was het ook iedere keer dat ze iemand met meer ervaring wilde
  Manon recently posted…Uzuma RAW Green Slow Juice

  1. Nadia

   Lief, dankjewel!
   Nadia recently posted…Geen werk = geen zelfvertrouwen?

 8. Maaike

  Ik zou willen dat ik je kon helpen, maar zelf ken ik geen bedrijven of vacatures die vrij zijn! :(
  Maaike recently posted…Review: The Body Shop Japanse cherry blossom Eau de Toilette & Shower Gel

 9. Dagmar

  Lijkt mij ook zo lastig en eng dat je opeens niet weet waar je aan toe bent en zo waar dat het voor een starter onwijs moeilijk is om aan de slag te gaan. Ik hoop echt dat je gauw iets kunt vinden <3 En anders misschien proberen nog een stage te doen dat je wel ervaring op kunt doen? Al is dat ook niet helemaal wat je wilt, maar zo blijf je wel bezig en ben je onder de mensen en misschien kan je blijven als je goed je best doet? Zet hem op!
  Dagmar recently posted…FIT! – Nieuwe doelen en nieuwe sport items

  1. Nadia

   Ja, dat je totaal niet weet waar je aan toe bent s heel rot. Gelukkig zien mijn ouders ook echt dat ik mijn best doe, en die vinden het niet erg dat ik nu ‘werkeloos thuis zit”. Dat scheelt ook, ik heb het wel eens anders gehoord.
   Nadia recently posted…Geen werk = geen zelfvertrouwen?

 10. Talitha

  Heel erg vervelend is dat zeg! Lijkt me ook echt verschrikkelijk!
  Misschien kan je ergens ‘stage’ lopen of een soort vrijwilligers werk doen in die branche om ervaring op te doen? Niet echt ideaal natuurlijk, maar misschien is het een optie! Heel erg veel succes!
  Talitha recently posted…Chocolade cake (suikervrij)

  1. Nadia

   Daar heb ik ook aan gedacht, maar voor veel stage functies moet je ingeschreven staan bij een opleiding. En dat is in mijn geval niet zo. Ik doe nu vrijwilligerswerk in het asiel, maar daar hebben ze mij maar een paar uur per week nodig. Het is ook totaal niet de branche waar ik wil werken, maar het voelt wel goed iets om handen te hebben.
   Nadia recently posted…Geen werk = geen zelfvertrouwen?

 11. Jessica

  Ohhh ik snap zo goed hoe je je voelt. Ik kreeg ook in juli mijn diploma en heb ook nog geen baan. Ik ben echt in een enorm zwart gat gevallen en solliciteren was de eerste paar maanden moeilijk. Ook mij ontbreekt de ervaring. Ik krijg vaak complimenten op mijn werk maar blabla ervaring blabla. Zo frustrerend. En ook ik denk moet ik me misschien op junior richten in een ander gebied waar ik nog minder ervaring in heb, daar wordt op bijna ieder bureau waar ik langs kom in vacatures zoeken wel naar gevraagd. Zucht.
  Jessica recently posted…Ooglook – Soft Wash Grey

  1. Nadia

   Ja, het is echt zo vervelend. Bij mij zijn mijn stage bedrijven en werkgevers ook altijd heel tevreden over mij geweest, heb ook aanbevelingsbrief gekregen etc, maar het helpt allemaal niet. Ik vind ook geen junior functies..
   Nadia recently posted…Geen werk = geen zelfvertrouwen?

Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge