Make-up en de houdbaarheid

Op eten zit een houdbaarheidsdatum, bijvoorbeeld yoghurt kun je een aantal dagen geopend bewaren en daarna gooien we het weg, vanzelfsprekend. Een beschimmelde mandarijn, hetzelfde geval.
Alleen veel van ons vergeten dat make-up en andere cosmetica ook een houdbaarheidsdatum heeft, weliswaar veel langer dan yoghurt en mandarijnen, maar toch zitten ze erop.

De houdbaarheid datum word vermeld in een icoontje met een getal erin, dat zijn de aantal maanden dat het product goed blijft, de tijd gaat in vanaf de eerste keer openen. Koop dus altijd een gesloten verpakking in de winkel.

Het icoontje is eigenlijk een potje, deze poeder is 18m, dat betekend dus 18 maanden, dus deze poeder kan ik anderhalf jaar gebruiken.

Op de make-up van MAC staat niet dit icoontje maar een 3code. Bijvoorbeeld op een lipgloss van MAC staat op de onderkant deze code; A60
De eerste aanduiding staat voor de lading van het product, de A is dus de eerste, de B de 2de enzovoorts.
De tweede aanduiding staat voor de maand waarin je product is geproduceerd, de 1 is januari, 2 is februari, maar vanaf oktober is het weer een A, november een B en december is de C. De derde aanduiding is het jaar waarin het is gemaakt, de 8 is dus 2008, de 9 is 2009 en de 0 is voor 2010.
De lipgloss van het voorbeeld komt dus van de eerste lading, en is in juni 2010 gemaakt.

Sommige meiden vinden het handig om in een schriftje bij te houden wanneer ze iets geopend hebben, dat is wel handig als je bijvoorbeeld veel make-up gebruikt.

Dit zijn ongeveer de houdbaarheid datum van verschillende beauty producten, op de verpakking zou het per merk natuurlijk iets kunnen afwijken, maar dit is een richtlijn mocht er op jouw verpakking geen icoontje staan.

Gezichtproducten.

Concealer: Deze blijft een jaar goed, het is verstandig om een concealer niet direct op een plekje/puistje aan te brengen, dit voorkomt dat er bacteriën op je concealer komen. Dan bederft deze namelijk sneller.
Foundation: Deze blijft een jaar tot anderhalf jaar goed, als je een potje hebt met foundation is het verstandig om altijd even je handen te wassen voor je wat product pakt, ook dit weer om hygiënische redenen. Foundations op waterbasis bederven sneller dan foundations op basis van olie
Poeder en poederblush: De poeder blijft wel 2 jaar goed, let wel op dat je de kwast waarmee je poedert regelmatig schoonmaakt, anders komen er bacteriën in je poeder die het sneller laat bederven. Let ook op dat je poeder nooit vochtig word.
Cremeblush: Bij deze geldt hetzelfde als bij de foundation, alleen is deze 2 jaar houdbaar.
Gezichtscreme: 2 jaar, zorg wel dat je altijd met schone vingers het product pakt, mocht deze in een potje zitten.

Ogen.
Mascara: Deze is ongeveer 6 maanden houdbaar, alleen heb ik ook een mascara waarop staan 3 maanden en ook met 9 maanden, dit is dus echt verschillend. Als je een oogontsteking of infectie hebt gehad is het aan te raden om je mascara meteen weg te gooien. Grote kans dat de bacteriën namelijk ook in je mascara zitten.
Een mascara gaat ook het snelste achteruit, probeer zo min mogelijk je applicator heen en weer te pompen in de huls, hierdoor gaat de kwaliteit namelijk nog sneller achteruit.
Oogschaduw: Deze kun je 2 jaar gebruiken.
Oogpotlood: Ook een oogpotlood kun je 2 jaar gebruiken, het is wel slim om hem regelmatig te slijpen zodat je weer een schone punt hebt.
Vloeibare eyeliner: Deze is zo’n 6 maanden goed te gebruiken.

Lippen.
Lippenpotlood: Voor het lippenpotlood geldt hetzelfde als voor een oogpotlood, 2 jaar, maar wel regelmatig slijpen.
Lippenstift: Ongeveer 2 jaar.
Lipgloss: 9 maanden

Nagels.
Nagellak: Dit is meestal 1 tot 2 jaar houdbaar, het hangt er ook een beetje vanaf hoe vaak je een lakje hebt gebruikt. Een nagellak kun je snel zien of deze is bedorven, de substantie is dan dik en soms zijn de verschillende substanties van elkaar gescheiden.

Nu ben ik zelf iemand die rustig een mascara langer dan een half jaar gebruikt en let zelf eigenlijk niet op de houdbaarheidsdatum, deze moet er namelijk opstaan van de Voedsel en Waren Autoriteit. Let zelf gewoon op of de kleur van je product nog hetzelfde is, de substantie en zeker de geur.Let ook op de vorm van de substantie, als 2 delen zich van elkaar hebben gescheiden in bijvoorbeeld je foundation (een laagje drab en daarop een laagje olie) dan kun je deze beter maar weggooien.
Voelt je product niet meer goed als je het op hebt gedaan, dan moet je het er ook gewoon afhalen en weggooien. Denk bijvoorbeeld aan en lippenstift die opeens tinteld terwijl dat nooit het geval was, of een eyeliner die een brandend of jeukend gevoel geeft. Weg ermee!

Als je altijd hygiënisch omgaat met je producten gaan ze natuurlijk veel langer mee dan dat jij altijd je lipgloss op iedereen’s lippen smeert en met vieze vinger je foundation uit het potje haalt.
Bewaar je cosmetica ook het liefst op een donkere, koele plek. Dit voorkomt dat het een lekker nestje word voor bacteriën.

Reacties (4)

 1. SC

  Omygod! Ik mag dus de helft van mij nagellakjes wegsmijten???

  I’m going to cry!

 2. Rinah

  Handig artikel, ik let er nu ook veel vaker op, als ik een product koop die kijk ik er meestal als eerste naar.

 3. Yasmine

  Volgensmij wordt het tijd om mijn mascara te gaan vervangen, haha!

  Liefs! Ps, vergeet niet mee te doen met m’n give-away http://afterfantasies.blogspot.com/2011/04/give-away-1.html

 4. Younique

  Goed dat je hierover schrijft. Dit soort dingen zou ik ook echt vergeten :’)

Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge