Social media is nep

Social Media is Fake? HUH?

Een hele heisa over Social Media omdat 1 van de Instagram celebrity’s er opeens mee stopte omdat Social Media nep is. Ik kende dit meisje of een van haar Social Media accounts trouwens helemaal niet, maar ik heb dit natuurlijk wel een beetje gevolgd. Ik kon er ook eigenlijk niet omheen.


Inmiddels zijn de Social Media accounts van Essena O’Neill al verwijderd, maar toen ik gister keek bestond haar Instagram account nog wel. Nadat miss O’Neill zo’n 2000 foto’s had gedelete en onder de overblijvende foto’s een andere tekst had geschreven ging dat viral.
Onder een foto waar ze op het strand zit stond een tekst dat deze foto 100x is gemaakt en zij uiteindelijk tegen haar zusje schreeuwde dat ze door moest gaan met foto’s maken totdat haar buik goed op de foto stond. Wat wil zeggen, dat haar buik en slank en toned uit zat.
Niet dat Essena dik was, nee totaal niet, maar een vetrolletje zou misschien wel minder likes opleveren en minder likes maakte haar ongelukkig. Het refreshen van haar pagina’s was dan ook een obsessie, just looking how I was doing. Met andere woorden, om te kijken hoeveel likes ze scoorde. Ze dacht dat ze gelukkig zou zijn als ze veel likes had en ‘Famous on the internet‘.

Het geluk van een meisje dat afhankelijk was van het aantal likes en volgers op Instagram, dat gaat ver. Als ik naar mezelf kijk, ik vind het leuk om veel likes te krijgen op een foto, maar voor mij is 60+ likes veel, voor haar een paar duizend. Als een foto 20 likes krijgt voel ik mij niet meteen lelijk en is de foto niet meteen stom. Terwijl ik in Spanje zat voor een aantal maanden poste ik veel palmboom/blauwe zee/kijk-wat-een-mooi-weer-het-hier-is-foto’s. Dat kostte mij volgers, maar ik bleef ze posten, want ik vond ze mooi en mijn leven speelde zich daar af. Ik ben niet ongelukkig nu ik een stuk of 300 volgers minder heb, ik vind het alsnog leuk dan er zo’n 720 mensen mijn Instagram account wél volgen.

Quote Nadia

Goed, Essena komt er nu dus opeens dat Social Media nep is, want je ziet alleen de mooie en leuke dingen. Nu denk ik een beetje ‘Oh really, Social Media is nep? Kom je daar nu na 4 jaar achter?‘ Maar Social Media is niet perse nep, maar geframed. Je laat je volgers alleen zien wat je ze wil laten zien. Als jij een half verhaal verteld, dan lieg je niet. Nee, je verteld gewoon maar een half verhaal. En zo laten wij op Social Media meestal alleen de mooie en leuke dingen zien, want eerlijk, zit je te wachten op verdriet, boosheid en drama als je lekker door je Instagram-feed aan het scrollen bent? Een foto van iemand die huilt omdat haar hondje is overleden? Een selfie van iemand die ziek is? Foto’s van doodgeboren puppy’s? Als ik drama wil kijk ik wel naar het journaal, ik kijk plaatjes omdat ik dat mooi en leuk vind. I don’t care dat er aan deze selfie 50 andere, minder goed gelukte aan vooraf gingen. Ik hou mijn buik ook in als ik in bikini op de foto ga, niet omdat ik dik ben, maar omdat het mooier is. Ik gebruik ook filters omdat de kleuren in mijn foto dan net wat mooier uitkomen. En zoals ik al zei, ik hou van mooie foto’s. Maar wat vinden jullie, moeten we stoppen met ‘halve verhalen‘ vertellen op Social Media? Zitten we te wachten op het ongeluk van anderen in onze timelines?

Nu vraag ik mij af wat jullie ervan vinden als jullie het een beetje hebben meegekregen.

Reacties (2)

 1. Cynthiiaa

  Ja en nee. Grotendeels van de social media shit is gewoon nep, heb je die filters gezien? Als ik looks zie en ik zie dat de intensiviteit en helderheid te hoog is, waardoor je niet eens meer de poriën kunt spotten en de filters als het ware ontploffen? Dan vind ik het nep. Vervolgens zie ik de look terug in een video en dan blijft er niks meer van over. Dan ga je toch keihard af? Je hebt een punt, je zet erop wat je wilt laten zien. Als jij wilt laten zien dat je leven beter is dan het werkelijk is, tsja, dat is jouw ding. Zelf ben ik juist een voorstander van niet photoshoppen, althans niet op mijn blog, alleen op IG verander ik de kleur, ligt er trouwens ook aan, maar wel tot een bepaald punt, zodat je het nog kunt namaken en het geen domper wordt. Ik volg zelf de mensen die ook de andere kant van het leven laten zien wat minder mooi is, want dat is zo, niet alles is mooi en leuk, wees jezelf, wees real, maar het belangrijkste, doe vooral wat jezelf wilt! :)

  1. Nadia

   In geval van tutorials ben ik het ook met je eens, dan moet je laten zien wat mensen namaken en dan mmoet het wel realistisch zijn natuurlijk. Maar in geval van selfies, vakantiefoto’s etc vind ik het niet zo erg als iemand er een Valencia filtertje overheen doet omdat ze er dan net iiets bruiner uitzien. Leuk dat je zo een lange reactie hebt geplaatst :)
   Nadia recently posted…Social Media is Fake? HUH?

Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge