Tips – Voorbereiden van tentamenweek

Over 2 weken heb ik intervalweek, dat is een week vol met toetsen. Bij sommige de toetsweek en bij andere tentamenweek. Aangezien ik niet de enige ben leek het mij leuk om jullie misschien een stukje op weg te helpen. Ik weet dat het een stressvolle periode is, dus ik heb wat tips voor jullie om de stress te beperken.

Als eerste een hele belangrijke; BEGIN OP TIJD!
Je hoort deze natuurlijk al van iedere leraar, je ouders en wie dan ook, maar het is waar. De avond van te voren al je Spaanse woordjes leren of alle psychologische begrippen kunnen omschrijven is niet slim. Wat als het niet lukt? Als je iets plots niet meer snapt? Niemand die je het meer kan vragen.
Begin dus gewoon op tijd met leren.

Moet je voor bepaalde vakken een portfolio inleveren? Zorg dat je op tijd weet wat hier allemaal in moet zitten en waar het portfolio aan moet voldoen. Is een inhoudsopgave met pagina nummers een must of is alleen een voorblad voldoende?
Ook hier moet je op tijd aan beginnen, denk niet ‘Dat komt wel.’ want je inleverdag komt steeds dichterbij. Ga je dingen ook niet last-minute uitprinten. Stel je hebt wel alles op tijd gemaakt en de avond voor de inleverdag wil je het uitprinten en je komt erachter dat de printer stuk is of er geen ink meer inzit. Dán heb je echt stress, want waar ga je het nu nog uitprinten?
Zorg dus, ook al heb je alles al klaar op de computer staan, dat je het ook op tijd uitprint.

Vraag aan de leraar ook wat je precies moet weten van welk hoofdstuk, zo leer je geen dingen voor niks en kom je niet voor verrassingen te staan bij de toets als je dingen tegen komt die je niet hebt geleerd. Je kunt ook vragen wat voor toets het is, worden er meerkeuze-vragen gesteld of is alles open vragen.

Bij vakken waar je moet kunnen berekenen, vraag of je een rekenmachine mag gebruiken en of kladpapier is toegestaan als je geen rekenmachine mag gebruiken.

Tips
– Maak samenvattingen van grote stukken tekst met de belangrijkste delen. Voor de toets heb je vaak wel tijd om even je samenvatting door te kijken en niet dat hele hoofdstuk nog eens door te lezen.
– Maak een begrippenlijst met de betekenis erachter.
– Maak een lijst met ezelsbruggetjes en formules die je nodig hebt.
– Plan wanneer je wat gaat leren, verdeel het over 2 weken in kleine stukken. Zo hoef je niet in de laatste dagen uren te gaan stampen op een bepaalde stof.
– Volg je planning op en stel het niet uit, zou je om 3 uur aan je Nederlands, ga dan ook om 3 uur aan je Nederlands en denk niet, ‘Mwhaaa, nog 10 minuutjes, dan begin ik.’
– Opschrijven van woordjes en tekst maakt dat je het beter onthoudt. Woordjes leren? Woordjes schrijven!
– Probeer zo min mogelijk afleiding te hebben, dus zit niet op Facebook, stop even met pingen, MSN en noem maar op.

Heb jij ook nog een handige tip? Zet hem bij de comments!

Goodluck!

Bron beeld: Tumble accounts chibird & asdfghjkilove

Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge