xSunkissed.nl zegt Ja.

Vandaag even heel iets anders dan make-up, maskertjes of crèmes. Vandaag wil ik even iets bespreken wat ik zelf erg belangrijk vind. Donorschap.

Donor worden? Of juist niet?

Iedereen die twaalf jaar of ouder is en in Nederland woont, kan zijn of haar keuze over orgaan- en weefseldonatie in het Donorregister laten vastleggen. Registratie geeft duidelijkheid en zekerheid aan iedereen. Het registreren van de keuze kan met het donorformulier. Er zijn vier keuzemogelijkheden:

– Ja, ik geef toestemming
– Nee, ik geef geen toestemming
– Mijn nabestaanden beslissen
– Een specifieke persoon beslist

Ik ben zelf donor voor alles. Als je 18 wordt valt er vanzelf een kaart op de mat waar je gevraagd wordt of je donor wilt worden. Ik heb toen meteen ingevuld dat ik donor wilde worden, ze mochten alles gebruiken behalve mijn huid en ogen. Waarom? Ja, nu vind ik het nergens op slaan, maar op dat moment vond ik dat mijn ogen een deel van mijn persoon waren. Iemand anders die door mijn ogen keek vond ik een bizar idee.

Wat mijn huid betreft, ik heb een huid die je altijd moet insmeren met een hoge SPF, omdat mijn huid super snel verbrand.. Dat leek mij voor niemand een pretje.
Belachelijk natuurlijk, mensen met flinke brandwonden zullen zich gelukkig prijzen met een goede huid die ze moeten insmeren..

De afgelopen weken was er weer allemaal heisa rond de politiek, ook ik moest stemmen en bedacht voor mijzelf wat ik nou belangrijk vond.
Eén van die punten was: Iedereen is donor, behalve als je zelf aangeeft dat je dit niet wilt zijn.

Ik bedacht mij opeens dat ik mijn huid en ogen niet beschikbaar had gesteld en hoe dom dat eigenlijk was. Als ik dood ben, kan ik iemand anders leven ermee redden. Wat heb ik aan mijn huid, wat heb ik aan mijn ogen, als ik toch in een kist onder de grond lig. Of als ik gecremeerd word? (keuze aan mijn nabestaande)
Juistem, niks, noppes, nada. En er zijn zulke lange wachtrijen voor mensen die een orgaan nodig hebben, mensen overlijden omdat er niet op tijd een orgaan voor ze is. En dat terwijl er dagelijks allemaal gezonde organen worden begraven of verbrand..

Daarom wil ik jullie vragen om hier even bij stil te staan, wat als het jouw moeder, broer, kind of vriendin is die hierdoor overlijdt?

Het neemt 3 minuten van je tijd in beslag om aan te melden dat je donor bent.
Ben je om? Klik hier en zeg JA.

Reacties (5)

 1. maurey

  Wat goed dat je deze tekst hebt geschreven. Ik ben15 maar wel ook wel donor worden later

 2. Nadiaa

  @Inge: dankje voor je uitleg. Dat wist ik niet precies.

 3. samantha

  Goed dat je dit plaatst. Ik ben ook al donor

 4. Inge

  Wat je zegt over je huid dat maakt niet uit!! Ik heb vorige week een presentatie van de brandwondenstichting mogen bijwonen en daar vertelden ze dat ze de donor huid maar tijdelijk gebruiken om de brandwond dicht te houden. De donor huid kan nooit definitief bij iemand gebruikt worden met brandwonden aangezien dit ‘eigen’huid moet zijn 😉 En er wordt alleen maar huid aan de achterkant uit het zicht gehaald bij de donor. Dit ook uit respect.

 5. Inge

  Ik ben al 3 jaar donor :) toen ik 18 was heb ik de keuze gemaakt om donor te worden omdat ik toen ook een brief heb ontvangen.

Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge