Hondenopvang Tossa de mar xSunkissed

De zwerfhondenopvang in Tossa

Het is zo cliché, maar ook zo waar. De maanden in Spanje zijn omgevlogen. Ik zal rond 17 oktober weer naar huis vliegen. Natuurlijk heb ik zin om weer in mijn eigen bed te slapen, mijn vrienden en familie allemaal weer te zien en mijn stash weer te kunnen gebruiken, maar het meest heb ik zin om mijn hondje Suky weer te zien haha. Jullie weten vast wel dat ik gek ben op honden en naast dat ik een meisje-meisje ben met mijn make-upjes en gelakte nagels werkte ik in Nederland ook in het dierenasiel. Hier in Spanje gaan ze toch wat anders om met dieren helaas.. (no worries, geen zielige post!)

In Nederland zie je ze eigenlijk nooit, maar zwerfdieren zijn hier vrij normaal. Katten krijgen natuurlijk super vaak nestjes en de kittens blijven soms ook nog leven, voordat de kitten uberhaupt volwassen is, is ze zelf alweer mama-poes geworden. Maar wat voor mij meer wennen was, waren de zwerfhonden! Toen ik in Malgrat de Mar woonde was daar ook een zwerfhond, in de nacht was ik haar tegengekomen, ik was onderweg naar huis op de scooter en reed een straat in die was afgesloten. Bij de containers zag ik een hond en reed er langzaam heen. De hond was ontzettend bang, ik had nog een stokbrood met kaas en tomaat waar ik maar 1 hapje van gegeten had, ik gooide een stuk naar de hond. De hond dacht alleen dat ik haar ging bekogelen dus die sprintte er vandoor… Langzaam reed ik er achteraan en uiteindelijk had de hond mijn hele stokbrood opgegeten. Maar om te zien hoe ontzettend bang deze hond was deed mij toch wel wat. Door deze hond wist ik ook waarom ik regelmatig dode honden op de weg zag. Ik snapte daar namelijk eerst niks van, ‘Zijn die honden nou zo dom?‘ dacht ik. Maar deze honden zijn niet dom, deze honden zijn zo ontzettend bang van alles dat ze gewoonweg niet door hebben dat ze onder een auto terecht komen. :(

Nu ik meer vrije tijd heb wilde ik leuke dingen doen en het hele seizoen stond het al op mijn to-do-list; naar de zwerfhondenopvang in Tossa de Mar. Ik had de website en de Facebook al uitvoerig bekeken, de opvang zat super vol en ik wilde er graag heen om honden uit te laten. Van de week ben ik er naartoe gereden, het is ongeveer 12 kilometer vanaf Lloret de Mar, waar ik nu woon. Daar aangekomen vertelde ik wie ik was en dat ik in Nederland ook in het asiel werkte, en dat ik graag met honden wilde wandelen. Daar waren ze heel blij mee en vroegen of ze mij wat moeilijkere honden mochten geven. Er zaten op dat moment 117 honden en deze opvang is alleen voor zwerfhonden, in de zomer moeten zij het hebben van toeristen die met de honden komen wandelen want zelf redden ze dat niet. Ik keek mijn ogen uit, er zaten echt alle soorten en maten. Grote en kleine, blije en bange, mooie en niet zulke bijzondere honden, alles was er. Maar de verblijven waren ruim, schoon en alles zag er goed uit. Helemaal niet zoals ik verwacht had!

Beauty tossa xSunkissed

De eerste hond die ik meekreeg was super bang en had hechtingen bij haar oog, Beauty had de opvang haar genoemd. Beauty was bang van alle geluiden en ook een beetje van mij, ik ging met haar zitten en praatte wat tegen haar, aaide haar over haar rug terwijl zij stoïcijns de andere kant op keek. Uiteindelijk draaide ze haar kop om en snuffelde wat aan mijn gezicht, ik kon haar toen over haar kop aaien. Na bijna drie kwartier met haar gewandeld te hebben bracht ik haar terug.

Nella Tossa xsunkissed

De volgende hond was Nella, een hele blije hond die niet bang was. Alleen erg energiek. Toen ik met Nella langs een container liep wilde ze daar uit alle macht naartoe, ik snapte er niks van maar toen ging er een lampje branden! Nella was natuurlijk opzoek naar voedsel bij containers, net als het hondje uit Malgrat! Toen ik later op een bankje ging zitten sprong ze meteen op schoot en vond het helemaal lekker om even te knuffelen.

Quinno tossa xSunkissed

Na Nella had ik nog tijd voor 1 hond en ik kreeg Quinno mee. Deze hond was een beetje bang, maar meer voor onverwachte geluiden die hij hoorde. Verder was het een lieve hond alleen trok hij ontzettend aan de riem. Quinno kon ik ook gewoon aaien en knuffelen.

Nadat ik deze drie honden had uitgelaten ben ik weer naar huis gegaan maar ik kom zeker terug op mijn andere vrije dagen om weer met honden te lopen. De opvang zit in het bos en ik vind het heerlijk om door het bos te lopen en zeker met een hond die geen thuis heeft. Het is ook wel een beetje grappig om te lopen met dit soort honden, honden die vanaf kleins af bij mensen zijn lopen aan de riem gewoon netjes over de paden. Deze honden wilde constant door de bosjes of in een greppel springen dat ik dacht van ”Zullen we dat maar niet doen?”.

Mocht je een keer op vakantie naar Tossa de Mar gaan, ga lekker wandelen met een hond uit de opvang C.A.A.S. Je hoeft niets te tekenen of te doneren, de opvang is al ontzettend blij als een hond er lekker uitgaat en individuele aandacht krijgt.
En neem niet impulsief een hond mee.

Reacties (3)

 1. louise van zeelst

  Ik zou graag naar spanje willen verhuizen om daar te werken en ook in het asiel te werken .
  Zou dat haal baar zijn?

  1. Nadia

   Dat weet ik niet, je kunt altijd informeren :)

 2. Jennifer

  Superleuk en lief dat je dit doet!

Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge